RUT-avdrag

När du bokar hushållsnära tjänster kan du ha rätt till RUT- avdrag, här kan du läsa mer om RUT-avdraget.

Vad är RUT-avdrag?

RUT-avdrag är en skattelättnad som gör det billigare att anlita arbetskraft för hushållsnära tjänster. Rut står för Rengöring, Underhåll, Tvätt.

Skattelättnaderna är generösa och generella. Till exempel ryms trädgårdsarbete, snöskottning och flytthjälp i rutavdraget. Skattelättnaden gäller arbetskostnaden, inte resor eller material.

Den som utför tjänsten är den som ansvarar för att ansöka om avdraget. Som beställare betalar man sin faktura som vanligt, där är avdraget redan inräknat. Det enda man behöver göra som beställare är att hålla lite koll på hur mycket RUT-avdrag man har gjort under året.

Hur mycket är rutavdraget 2023?

Regel för RUT-avdrag är följande:

  • RUT-avdraget är maximalt 75 000 kronor under 2023.
  • Sammanlagt får man inte göra RUT-avdrag över 75 000 kronor, men avdragen är personliga.
  • Om en i hushållet har utnyttjat sitt avdrag kan man låta den andra personen i hushållet betala kommande fakturor och därmed kan hushållet fortsätta få avdrag.

RUT-avdraget är generöst, här kan man dra av upp till 50 procent på arbetskostnaden. Man behöver inte själv hålla koll på de procentuella gränserna, det ordnar företaget som utför jobbet. Självklart kan du göra RUT- avdrag när du anlitar Nillas städ & hemservice.

Hur mycket RUT-avdrag kan jag göra per år?

Du kan göra avdragen så ofta du vill så länge den sammanlagda summan av RUT-avdraget inte överstiger 75 000 kronor. Du måste också betala in skatt som täcker avdraget som du vill göra eftersom det är från skatten avdraget görs.

I normalfallet betalar man in tillräcklig skatt för att täcka avdragen, men är man osäker kan man höra av sig till Skatteverkets kundtjänst eller utnyttja deras e-tjänster för att räkna ut sin skatt. Har man fått RUT-avdrag man inte är berättigad till betalar man tillbaka det till Skatteverket före eller i samband med deklarationen.

Hur mycket RUT har jag kvar?

Ett företag kan inte kontrollera om du har RUT-avdrag kvar att utnyttja under innevarande år, det finns inget officiellt register. Därför gäller det att själv hålla koll på uppgifterna. Det lättaste är kanske att samla alla fakturor du har betalt, där står det om du utnyttjat RUT- avdrag.

Om det känns krånglig så har Skatteverket e-tjänster som hjälper till med en kartläggning över alla avdrag du har gjort. Om du inte har tillgång till e-tjänsten kan du höra av dig till Skatteverkets kundservice och få informationen hemskickad med vanlig post.

Exempel på hur RUT-avdraget fungerar

Rutavdrag

Du har inte riktigt koll på exakt hur din it-utrustning fungerar och hur den ska kopplas ihop. Vilka sladdar ska gå till datorn, hur får man en smart-tv att fungera? Du behöver hjälp och tar hem en installatör som sätter ihop allting åt dig och förklarar hur det fungerar. Installatören tar ut en avgift på 6 000 kronor för allt arbete, av det gäller 1500 kronor material.

Det här kan du göra RUT-avdrag på och installatören frågar om du vill göra det. Du vill det och får så småningom hem fakturan att betala. Här står det att arbetskostnaden var 4500 kronor, men 50 procent är avdraget som RUT-avdrag. Därmed har du bara 2250 + 1500 = 3750 kronor att betala. RUT-avdraget har gjort att du sparat 2250 kronor.

Vad är det för skillnad på ROT- och RUT-avdrag?

ROT-avdraget gäller för arbeten som görs för att förbättra en bostad. RUT_avdraget gäller hushållsarbete som normalt kan skötas av hushållen själva. RUT-arbeten kräver generellt inte specialistkunskaper som krävs i ROT-arbeten.

Det finns en del undantag, som att byggstädning, rensning av avlopp och rengöring av fasader räknas som ROT-arbete även om de ligger nära vad hushåll kan klara av själva. Samtidigt kan en del RUT-arbete kräva specialistkunskaper, som trädfällning, it-tjänster och underhåll av vitvaror.

På Skatteverket hittar man listor på vad som räknas som avdragsgillt arbete. Det går också att fråga den hantverkare eller hushållshjälp som är på plats. De som arbetar i branschen har koll på vad som gäller. Rut- eller ROT-avdrag gäller de flesta tjänster som tillhandahålls av Nillas städ & hemservice.

När kan jag inte få RUT-avdrag?

Du kan inte få RUT- avdrag om du inte har betalat tillräckligt mycket skatt under året, eller om du redan har utnyttjat bidraget maximalt. Du kan inte heller få avdrag om tjänsten som utförs inte räknas som RUT-arbete eller inte utförs i eller nära din bostad eller fritidshus.

Du måste bo helt eller delvis i bostaden

Som bostad räknas ditt hem så länge du utnyttjar det. Om du till exempel hyr ut din bostad kan du inte få avdragen under den perioden. Du kan inte heller få RUT-avdrag om tjänsterna görs i ditt barns bostad, även om du bor där periodvis.

Du måste äga bostaden för RUT-avdrag

För RUT-avdraget finns det inte något krav på att man ska äga bostaden där tjänsten utförs.

Du får inte göra flera skatteavdrag på samma jobb samtidigt

Man kan inte få RUT- eller ROT-avdrag för tjänster där man redan har fått bidrag till arbetskostnaden. Det gäller till exempel om man har installerat solceller och fått en skattereduktion på installationen för grön teknik.

Hur länge har RUT- och ROT-avdrag funnits?

RUT-avdraget är från början ett centerpartistiskt förslag som lades fram i en motion redan 2003. Förslaget drevs vidare av regeringen Reinfeldt och en lag om avdrag för hushållsnära tjänster antogs 2007. ROT-avdraget har en äldre historia och har varit aktivt i flera omgångar och i lite olika former 1993–1994, 1996–1999, 2004–2005 och sedan fortlöpande från december 2008.

Båda avdragen finns alltså kvar sedan en längre tid och avdragslagarna är i grund och botten desamma. Men en del detaljer uppdateras fortlöpande, som vilka tjänster som inkluderas i avdragen: hur stora avdrag man får göra varje år – i kronor – och hur mycket av arbetskostnaden som kan dras bort – i procent.

Kan man utnyttja RUT- och ROT-avdrag som pensionär?